PROMJENA FONTA
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Prilagodite svoju početnu stranicu

Grad Pakrac

Službene straniceIzdavanje službenih dokumenata

E-mail Ispis PDF

Nedavna informacija kojom je, u jednom dnevnom tisku obznanjeno da je preslika službenog dokumenta u Požegi poskupjela za tisuću posto, odnosno s jedne na deset kuna, uzbudila je i građane Pakraca i Lipika koji ipak mogu biti mirni jer, do daljnjeg, uslugu izdavanja preslike službenih dokumenata neće morati plaćati.

Informatizacija znatno ubrzala postupak

Nedavna informacija kojom je, u jednom dnevnom tisku obznanjeno da je preslika službenog dokumenta u Požegi poskupjela za tisuću posto, odnosno s jedne na deset kuna, uzbudila je i građane Pakraca i Lipika koji ipak mogu biti mirni jer, do daljnjeg, uslugu izdavanja preslike službenih dokumenata neće morati plaćati.

Potvrdili su nam to u gradskim upravama Pakraca i Lipika, pojašnjenjem da nije utvrđen cjenik gradskih pristojbi, a olakotna okolnost je i što je tih zahtjeva vrlo malo, u Lipiku tek jedan ove godine. Zato je ovo prilika da čitatelje podsjetimo na cjenike ostalih dokumenata koji su najčešće u opticaju, a čije je plaćanje regulirano Zakonom o upravnim pristojbama. Svima je zajedničko da je rok izdavanja dokumenata, zbog provedene informatizacije, sveden na minimum pa je većinu njih moguće podići još isti dan.

U Policijskoj postaji Pakrac najviše je zahtjeva za izdavanje ili produživanje vozačke dozvole, a sve informacije oko procedure kao i cjenik pojedinih usluga možete pronaći na preglednim službenim internet stranicama MUP RH. Uz potrebu prilaganja ostalih dokumenata (osobna iskaznica, liječničko uvjerenje, fotografije...), za izdavanje vozačke dozvole po prvi put plaćate 35 kuna u državnim biljezima te isti iznos uplatnicom na račun MUP-a za obrazac vozačke dozvole. Isti iznosi plaćaju se za zamjenu vozačke dozvole odnosno njeno produženje dok ćete za izdavanje vozačke dozvole u slučaju nestanka, uz 35 kuna na račun MUP-a, morati priložiti i 50 kuna biljega. I dok se vozačka dozvola izdaje isti dan, izdavanje putnih isprava kao što su putovnice i osobne iskaznice traje duže zbog postupka izdavanja koji je zakonski reguliran na rok od 30 dana. U praksi ćete na osobnu iskaznicu za koju ste dužni platiti 48,50 kuna (uplatnica se preuzima u policiji) čekati dvedesetak dana, a za putovnicu nekoliko dana manje.

Najskuplja putovnica

Cijena putovnice je 320 kuna plus 70 kuna u državnim biljezima, a novost je mogućnost traženja žurnog izdavanja putovnice koje traje tek nekoliko dana.

Žurnost povećava i cijenu pa ćete za takvu putovnicu morati izdvojiti 410 kuna troškova plus 220 kuna upravne pristojbe i to 20 kuna u biljezima, a 200 kuna posebnom uplatnicom koju ćete dobiti u PP.

Najviše zahtjeva za izdavanja dokumenata u matičnom uredu u Pakracu je za izdavanje rodnog lista i vjenčanog lista. Za oba dokumenta potrebno je priložiti 20 kuna državnih biljega, a ako niste oslobođeni plaćanja, kod izdavanja dokumenta ćete morati platit i iznos između 4 i 5 kuna. Zanimljivo je i da je informatizacija omogućila da ove dokumente podignete za osobe iz cijele Hrvatske, osim s područja Grada Zagreba. Rodni i vjenčani list izdaju se odmah kao i vlasnički list koji možete "izvaditi" u gruntovnici i za koji ćete platiti 20 kuna u državnim biljezima.

U pakračkom uredu za katastar najtraženiji dokumenti su kopija katastarskog plana, posjedovni list i potvrda o kućnom broju. Za kopiju plaćate 30 kuna materijalnih troškova za format A4 koji je najmanji, a među zahtjevima i najčešći, te 40 kuna državnih biljega. Kod posjedovnog lista prilažete 65 kuna u biljezima, a za pojedinačne primjerke ne plaćate troškove izdavanja, no ako se radi o više primjeraka cijena je 5 kuna po primjerku. Noviji dokument koji je sve više u opticaju je potvrda o kućnom broju čije izdavanje košta 40 kuna državnih biljega.

Podijeli
 
Vezani članci :

» Sajam mogućnosti

Učenici Osnovne škole „Braće Radića“ u Pakracu, 15. svibnja 2014., u pratnji svojih učiteljica i učitelja, sudjelovali su na Sajamu mogućnosti, gdje su im se...

pakrackilist internet

Baltazar banner